HackShield en Challenge the Cyber gaan op zoek naar Cybertalent

  Monday 22 April, 2024

HackShield leidt sinds 2018 kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud op tot Cyber Agents die zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar. In de afgelopen jaren zijn hieruit verschillende cybertalenten boven komen drijven: Cyber Agents die zich vanwege passie, inzet en reeds opgedane kennis onderscheiden en een onuitwisbare indruk maken. Op dit moment is er voor deze talenten nog weinig verdere begeleiding. Maar daar komt verandering in. Een speciale klassenquest selecteert de cybertalenten uit de klas die vervolgens de kans krijgen om onder begeleiding hun talent verder te ontwikkelen.  

HackShield is hiervoor een samenwerking gestart met Challenge the Cyber. Challenge the Cyber organiseert cybersecurity events voor scholieren en studenten en selecteert hieruit talenten om deel te nemen aan Europese challenges. Een van deze events is de jaarlijkse Capture the Flag-competitie, dat afgelopen zaterdag plaatsvond. Dit event was tevens het startsein voor de samenwerking tussen HackShield en Challenge the Cyber.  

Ethisch hacken in de klas 
HackShield werkt momenteel aan een klassenquest (een les die in 30-45 minuten klassikaal behandeld kan worden op het digibord) over Ethisch Hacken. In deze quest wordt een aantal opdrachten verwerkt waar de klas tijdens de les mee aan de slag gaat. Via deze opdrachten wordt, onder toezicht van de leerkracht, de kennis van de leerlingen spelenderwijs getoetst. De leerlingen die als (potentieel) cybertalent naar voren komen worden doorverwezen naar partners zoals Stichting Cyberbrein en de DIVD Academy om hier hun talent verder te ontwikkelen met als einddoel deelname aan een door Challenge the Cyber georganiseerd event. De quest wordt aan het begin van schooljaar 2024-2025 gelanceerd en is gratis beschikbaar voor alle scholen.  
 
Eregasten 
Cyber Agents Roosy, Go Girl Me, Lisa10 en Deijtje gelden als vier talenten die zijn komen bovendrijven bij HackShield. Zij waren als eregast aanwezig bij de Capture the Flag-competitie en mochten zelfs een prijs uitreiken aan hun wellicht toekomstige collega’s.  

Jasper Boot, bestuurder van Challenge the Cyber: 

“Vanuit Challenge the Cyber werken we aan onze doelstellingen om meer, beter en diverser cybersecurity talent te creëren in Nederland door talenten onder de 25 jaar uit te dagen met interessante uitdagingen. Het blijkt echter lastig om op jonge leeftijd talent aan te trekken. We zien dat HackShield een groot bereik heeft onder jongeren en we gebruiken dit graag om talenten te bereiken die baat kunnen hebben bij ons programma.” 

Shelley van Dijk, bestuurder van Stichting HackShield, vult aan: 
“We krijgen regelmatig vragen van gedreven en getalenteerde Cyber Agents die zich verder willen ontwikkelen op cyber- of ictgebied. Het is geweldig om deze kinderen nu iets concreets aan te kunnen bieden. Dat de eerste 4 talenten hier vandaag aanwezig zijn is een mooie start. Ik kijk er naar uit om de Cyber Agents bij een toekomstig event in actie te zien. Het zou geweldig zijn als een Cyber Agent over een paar jaar Nederland vertegenwoordigt bij een internationale challenge. Want dat is natuurlijk het ultieme doel!” 

In other news